środa, 27 kwietnia 2011

Produkty spożywcze,które odmładzaja

Produkty spożywcze, które odmładzają

Autorem artykułu jest miroslawa63



Czy wiesz, co jeść, by marzenie o długiej młodości było proste do zrealizowania? Nie? Koniecznie zastosuj już dzisiaj wskazówki żywieniowe, które pozwolą Ci zachować piękny wygląd nawet w jesieni wieku.

Okazuje się bowiem, że są produkty, które pozwalają na długo zachować gładką i napiętą skórę oraz ukryć piętno pozostawiane przez nieubłaganie mijający czas. Jedzenie ich wspiera działanie większości zabiegów, którym poddajemy się w salonach kosmetycznych i fryzjerskich. Pomaga również zaktywizować działanie suplementów diety. Przeczytaj, co warto jeść, by nie musieć się martwić mijającym czasem.

Awokado

W naszej szerokości geograficznej awokado może nie jest najpopularniejszym owocem, jednak bogaty asortyment dostępny niemal w każdym większym sklepie samoobsługowym pozwala kupić ten owoc o każdej porze dnia oraz roku.

Awokado jest zdrowym źródłem tłuszczy jednonienasyconych, które zmniejszają ilość złego cholesterolu w organizmie, dostarczają cennej witaminy E, która zmiękcza skórę oraz dogłębnie ją nawilża.

Ananas

Bardzo popularny owoc dostępny w wersji surowej oraz w zalewie w puszce. Jest cennym źródłem witaminy C, miedzi, potasu oraz kwasów organicznych. Warto go włączyć do diety, ponieważ nawilża i ujędrnia skórę. Doskonale radzi sobie w walce z cellulitem.

Brokuły i kalafior

Warzywa te wraz z kapustą to dary natury znane z tego, że doskonale radzą sobie w walce z rakiem oraz eliminacją toksyny z organizmu. Najlepiej na organizm wpływa spożywanie tych warzyw surowych lub lekko ugotowanych. Nie poleca się długiego gotowania (chyba, że wybierze się gotowanie na parze), bowiem proces ten pozbawia warzywa cennych enzymów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Orzechy

Orzechy to smaczna i zdrowa przekąska, która może nasycić lekki głód i która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Orzechy można spożywać samodzielnie, jako dodatek do mięs, sałatek, kremów, czy ciast. Są cennym źródłem witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i antyoksydantów.

Ciemne jarzyny

Ciemne jagody i jarzyny są cennym źródłem flawonoidów. Flawonoidy to nic innego jak silne przeciwutleniacze, czyli substancje znanego z tego, że przeciwdziałają starzeniu się skóry, likwidując niekorzystne działanie wolnych rodników. Mają w swoim składzie również witaminę C, która poprawia funkcjonowanie układu odporności, chroniąc organizm przed wpływem niekorzystnych substancji, zamykając jego barierę przed wirusami oraz bakteriami. Mając to wszystko na uwadze, warto sięgać po jagody jako po zdrową i smaczną przekąskę.

---

Mirosława Krzyśka - http://dobry-salon.pl


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz