Zaparcia i zatwardzenie - leczenie i profilaktyka - NAJSKUTECZNIEJSZE LEKI NATURALNE
Autorem artykułu jest Dr Grand
Zaparcie czyli spowolnione działanie jelit często wiąże się z bólem ale pocieszający jest fakt łatwej identyfikacji przyczyny dolegliwości. Najczęściej jest to: złe odżywianie (mało włókien i płynów), stres, leki lub brak ruchu. Na zatwardzenie wystarczą domowe sposoby wypunktowane poniżej...
Celna diagnoza. Wiele osób cierpi na urojone zaparcia, które często wywołane są błędną informacją o minimum 1 stolcu dziennie. Potrzeba opróżniania się jest zróżnicowana indywidualnie - prawidłowa częstotliwość to 3 stolce dziennie ale również 3 tygodniowo.
Płyny. Minimum 6 szklanek różnych płynów dziennie, najlepiej 8 wody mineralnej.
Włókna pokarmowe (błonnik) - zalecana dzienna dawka dla dorosłego to 20-35g, cierpiący na zaparcia min. 30g. Źródłem włókien są węglowodany złożone np. niełuskane ziarna, owoce i warzywa.
Przykładowy zestaw: pół filiżanki zielonego groszku (5g), jabłko (3g), porcja płatków śniadaniowych z pełnego ziarna (13g).
Najbogatsze źródła włókien: gotowana fasola, śliwki, figi, rodzynki, prażona kukurydza, płatki owsiane, gruszki oraz orzechy. Zwiększenie poziomu włókien w diecie musi być stopniowe, inaczej grożą wzdęcia i bóle brzucha. Dla osób, które nie przepadają za powyższymi produktami celną alternatywą jest dodatkowa suplementacja błonnikiem witalnym.
Ruch pomaga jelitom przyśpieszając przechodzenie pokarmów przez przewód pokarmowy. Chodzenie i spacery są zalecane kobietom ciężarnym często cierpiącym na zaparcia jednak codzienny 20-30minutowy spacer jest wskazany każdemu.
Właściwa pora. Wiele osób oddanie stolca dostosowuje do planu dnia - przytrzymywanie wypróżnienia może prowadzić do zaparcia. Najlepszą porą na oddanie stolca jest czas po którymś posiłku w ciągu dnia.
Relaks. W chwili nasilonego stresu ruch jelit ustaje. Jeśli przyczyną zaparć jest nasilone napięcie nerwowe pomocna może być wizyta u specjalisty lub roślina antystresowa Gynostemma królewska.
Spontaniczny śmiech działa korzystnie na jelita i łagodzi stres.
Nadużywanie leków przeczyszczających może nasilić zaparcia, gdyż jelita po pewnym czasie przyzwyczajają się do leku. Najlepiej w ogóle z nich nie korzystać.
Naturalne środki przeczyszczające to doskonała alternatywa dla tradycyjnych leków. Ich głównym składnikiem są najczęściej nasiona Psyllium - skoncentrowana postać włókien pochodząca z rośliny babki płesznik (wspomniany Błonnik witalny). W przeciwieństwie do syntetyków nie powodują przyzwyczajenia i są bezpieczne nawet przy długim okresie kuracji - ważne aby popijać je dużą ilością wody. Osobiście stosuje kurację babką od kilku miesięcy i szczerze polecam każdemu nawet profilaktycznie.
Ostatecznie lewatywa lub czopek glicerynowy to najszybsza i skuteczna walka z naprawdę dokuczliwym zaparciem. Ważne aby te rozwiązania były stosowane rzadko, gdyż w przeciwnym razie może dojść do rozleniwienia jelita grubego, co pogarsza sytuację. Do lewatywy używa się tylko i wyłącznie zwykłej wody, ewentualnie z dodatkiem soli kuchennej!
Weryfikacja przyjmowanych leków. Zaparcia są nasilane przez: leki zobojętniające, zawierające związki glinu, przeciw chorobie Parkinsona, preparaty wapnia, leki moczopędne, narkotyki, fenotiazyna, leki uspokajające oraz trójpierścieniowe leki przeciw depresji.
Unikaj zaparciogennych pokarmów, które należy wytypować indywidualnie, np. mleko u jednych wywołuje zaparcia u innych rozwolnienie. Osoby z zaparciem na podłożu spastycznym (nadmierny, przedłużony skurcz jelit często z kurczowymi bólami brzucha; zespół jelita drażliwego) nie powinny jeść fasoli strączkowej, kalafioru i kapusty.
Unikaj obfitych posiłków przy zaparciach spastycznych - przejadanie się pogarsza sytuację.
Ostrożnie z ziołami o działaniu rozwalniającym. Medykamenty zawierające sok z aloesu, senes, szakłak, rabarbar (rzewień lekarski), kruszynę, korzeń mniszka lekarskiego (mlecz) są szczególnie zalecane jednak podobnie do leków chemicznych nie można ich przedawkować - zawsze należy stosować zgodnie z dołączoną instrukcją. Wyjątkową mieszanką ziół jest szczególnie często zalecany preparat o nazwie Triphala lub czysty, nieprzedawkowalny Błonnik witalny.
Nie wolno przeć przy wypróżnianiu, gdyż jest to główna przyczyna wystąpienia bolesnych hemoroidów i rozpadlin odbytu, które z czasem mogą nasilać zaparcia wskutek zbliznowacenia i wtórnego zwężenia odbytu. Dodatkowo silne parcie powoduje skok ciśnienia krwi i zwolnienie czynności serca, co może być niebezpieczne u osób starszych i cierpiących na chorobę wieńcową.
Unikaj płynnego oleju (np. roślinny, sojowy czy z oliwek) gdyż tworzy on w żołądku cienką błonkę utrudniającą trawienie węglowodanów i białek. Trawienie opóźnia się nawet do 20 godzin, co prowadzi do procesów gnilnych, wytwarzania gazu i zalegania substancji szkodliwych w jelicie grubym i okrężnicy. Natomiast naturalne oleje (np. zawarte w orzechach, owocach awokado czy w ziarnach zbóż) są uwalniane powoli nie utrudniając trawienia i nie powodując zaparć.
PORADA LEKARSKA
Gdy zaparciom towarzyszą następujące dolegliwości należy udać się do lekarza: bóle, wzdęcia (niedrożność jelit), widoczna krew w stolcu; inne niepokojące oznaki to powtórzenie zaparcia w ciągu 3 tygodni i uniemożliwiony normalny tryb życia.
LECZENIE ZAPARCIA NATURALNYMI SPECYFIKAMI
-Błonnik witalny - wyselekcjonowane nasiona babki płesznikTriphala - kompleksowa regulacja układu pokarmowego
-Gynostemma królewska - ziele antystresowe i wzmacniające
-Ostropest plamisty - naturalna detoksykacja organizmu
-LUX VITALE, (Colostrum), najlepszy suplement odpornościowy o szerokim spektrum działania
---Więcej > Domowe Leczenie Naturalne Zaparcia
W serwisie 4 ebooki zdrowotne do pobrania ZA DARMO!!!
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
ZAPARCIA. Dieta. Błędy Indeksu glikemicznego.
OdpowiedzUsuńBH.29.
MOTTO: Na ZAPARCIA to najlepsze jest jedzenie, które nie ZATWARDZA. *
PODSTAWOWYM ZATWARDZACZEM JEST KAŻDY CHLEB UPIECZONY Z MĄKI:
Oraz wszystko co jest słodzone cukrem spożywczym (biały i brązowy).
PUENTA:
Złe to każda MĄKA (orkiszowa też), oraz CUKIER spożywczy biały i brązowy.
WYSTARCZY, ŻE ZACZNIESZ SIĘ ODŻYWIAĆ WG TABEL TZW. INDEKS ŻYWIENIOWY, TJ. IŻ PRODUKTU:
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
NIE TYLKO POZBĘDZIESZ SIĘ ZAPARĆ, ALE TAKŻE WIĘKSZOŚCI WZDĘĆ:
Tego typu dolegliwości należy szybko zwalczać, bo utrudniają życie. Nade wszystko ważne są te tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu, a głównie GLUKOZA naturalna, niezbędne dla naszego mózgu. Tabele IŻ produktu, opracowali naukowcy z instytutu: IRL KRAKÓW, na przestrzeni ostatnich 40 lat (1970-2010). *
POCZYTAJ, ZAPOZNAJ SIĘ TO WYSTARCZA:
Jednak koniecznie pamiętaj o CHLEBie typu KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie jesteśmy GŁODNI.
KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.
R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.
ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/