Antyutleniacze-jakie?
hiro53
Naturalne składniki mineralne i witaminy zawarte w pożywieniu, zaliczane sa doniezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.ze względu na fakt, że ustrój człowieka nie potrafi ich wytwarzać i magazynować, powinny być one dostarczane w odpowiednich ilościach i proporcjach wraz z pożywieniem
Reakcjie zachodzące w naszym organizmie przy udziale tlenu powodują powstawanie toksycznych składników, zwanych wolnymi rodnikami. Moga one nawet uszkodzić komórki, co w rezultacie może prowadzić do wielu chorób. Wolne rodniki powstają w wyniku intensywnych ćwiczeń fizycznych, chorób, przyjmowania leków oraz innych czynników zewnętrznych, takich jak zanieczyszczenie środowiska, palenie papierosów, promieniowanie oraz nawozy sztuczne.
Nasz organizm samodzielnie zwalcza wolne rodniki, jednak nie zawsze może sobie poradzic w przypadku ich nadmiaru. Na szczęście przychodzą nam z pomocą antyutleniacze znajdujące sie w pożywieniu. Są to m. in. : witamina C, E, beta karoten oraz pierwiastek śladowy - selen. Pomagają one neutralizować niszczący wpływ wolnych rodników.
Poza tym witamina C - uodparnia przeciw nowotworom, chroni tetnice, podnosi odporność, wstrzymuje zegar biologiczny, zapobiega chorobom płuc, zwalcza choroby dziąseł oraz zapobiega zaćmie. Jest ona szczególnie polecana tym, którzy nie jedzą odpowiednich ilości owoców i warzyw.
Witamina E - zapobiega zwężeniu tętnic, zmniejsza ryzyko zawału serca, odmładza układ odpornościowy, miesza szyki nowotworom, przynosi ulge w chorobach zwyrodnieniowych stawów, oddala zaćme / katarakte /, spowalnia proces starzenia mózgu i krwi , oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu sie skóry.
Beta karoten - hamuje nowotwory, zapobiega zawałom serca,chroni przed udarem mózgu,stymuluje układ odpornościowy.Jest on również wykorzystywany w procesach metabolicznych oraz przy odnowie i gojeniu sie komórek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz