środa, 29 grudnia 2010

Zdrowe gotowanie

Zdrowe gotowanie

Autorem artykułu jest Natalia Nowicka



Przygotowanie jedzenia w zdrowy sposób a przy tym smaczny,wcale nie trzeba posiadać umiejętności mistrza kuchni.Wystarczy opanować kilka prostych technik i sprawić by nasze dania zachowały smak bez konieczności dużych ilości soli i tłuszczu.

SMAŻENIE

Jak posiadamy patelnie dobrej jakości o grubym nieprzywierającym dnie, możemy smażyć bez użycia tłuszczu. Zamiast oleju wystarczy dodać odrobinę wody lub bulionu,który wzbogaci smak smażonych potraw.


GRILLOWANIE

Jest to bardzo zdrowy sposób przyrządzania żywności. Ułożone kawałki mięsa na ruszcie podczas opiekania wytapiane są spore ilości tłuszczu. Do grillowania najzdrowszy jest węgiel drzewny a jako podpałki najlepsze są płyny i kostki.

PIECZENIE

W ten sposób można przyrządzać mięso, owoce morza a w niższych temperaturach pokrojone kawałki warzyw. Konieczne jest posmarowanie powierzchni olejem. Mięsa czy owoce najlepiej i najzdrowiej jest piec na wyposażonej w ruszt brytfance, dzięki czemu większa część tłuszczu zostanie wytopiona.

DUSZENIE

Produkty, które chcemy użyć należy przed duszeniem delikatnie podsmażyć na patelni. Następnie dolewamy troszeczkę wody,octu winnego czy bulionu i pod przykryciem zostawić na wolnym ogniu.

GOTOWANIE

Żeby składniki nie traciły wartości odżywczych ,należy je gotować w jak najmniejszej objętości płynu. Właśnie dlatego garnek powinien odpowiadać wielkością i kształtem przyrządzanemu produktowi. Gotowanie pod przykrywką pozwoli nam do minimum ograniczyć użycie płynu.

GOTOWANIE NA PARZE

Jest to bardzo zdrowy sposób przyrządzania żywności. Wystarczy mieć perforowany koszyk,który będziemy mogli zawiesić na brzegach garnka z wrzącą wodą. Do wody można dodać zioła dzięki temu nasze potrawy zyskają na charakterze.

---

Natalia

www.swiatkobiety-urody.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz